Jom belajar cara membuat, cara memasak Resepi Masakan Udang Paling Simple yang mudah, simple, ringkas dan sedap di sini
Bahan bahan resepi udang masak lemak nenas :
- udang besar 5-6 (sama ada Udang Galah atau udang kaki merah)
- 1 seluruh nenas Sarawak saiz kecil
- 3 tangkai Serai, keyakinan
- 2 daun kunyit, dihiris
- 800 ml santan
- 400 ml santan
- 1 keping Asam dihiris
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan dikasar halus resepi udang masak butter basah :
- 2 cili merah
- 20 Cili padi
- 5 bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- pes udang 1/2 inci
- 2 biji, pistachio
- 2 hirisan hirisan nenas
- 1/2 inci kunyit hidup
Cara cara memasak :
- Potong hidung, pooping di hujung kepala udang, udang dipotong sedikit kaki2. Bilas dan longkang.
- Nenas dikupas dan dihiris kasar2, ketepikan.
- Tambah udang, Serai titik, Asam dihiris halus dikisar bahan-bahan, Gaul dan masak sehingga udang bertukar warna.
- Tambah santan, kacau dan biarkan untuk rebus. Tambah nenas dan masak sebentar.
- Tuangkan dalam santan dan tambah daun kunyit. Musim dengan garam untuk rasa dan secubit gula. Kacau perlahan-lahan dan membenarkan hingga mendidih atas api sederhana, kacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Hidangkan bersama nasi panas dan lauk-lauk lain.