Resepi Masakan Udang Paling Simple


Khamis, 18 Oktober 2018

Jom belajar cara membuat, cara memasak Resepi Masakan Udang Paling Simple yang mudah, simple, ringkas dan sedap di sini


Bahan bahan resepi udang masak lemak nenas :

  • udang besar 5-6 (sama ada Udang Galah atau udang kaki merah)
  • 1 seluruh nenas Sarawak saiz kecil
  • 3 tangkai Serai, keyakinan
  • 2 daun kunyit, dihiris
  • 800 ml santan
  • 400 ml santan
  • 1 keping Asam dihiris
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan dikasar halus resepi udang masak butter basah :

  • 2 cili merah
  • 20 Cili padi
  • 5 bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • pes udang 1/2 inci
  • 2 biji, pistachio
  • 2 hirisan hirisan nenas
  • 1/2 inci kunyit hidup

Cara cara memasak :

  • Potong hidung, pooping di hujung kepala udang, udang dipotong sedikit kaki2. Bilas dan longkang.
  • Nenas dikupas dan dihiris kasar2, ketepikan.
  • Tambah udang, Serai titik, Asam dihiris halus dikisar bahan-bahan, Gaul dan masak sehingga udang bertukar warna.
  • Tambah santan, kacau dan biarkan untuk rebus. Tambah nenas dan masak sebentar.
  • Tuangkan dalam santan dan tambah daun kunyit. Musim dengan garam untuk rasa dan secubit gula. Kacau perlahan-lahan dan membenarkan hingga mendidih atas api sederhana, kacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  • Hidangkan bersama nasi panas dan lauk-lauk lain.